Developed by JoomVision.com

De ce sa iti pui aparat dentar (aparat ortodontic)

Afla cum aparatul dentar (ortodontic) iti poate imbunatati fizionomia, iti poate remedia o serie...

De ce sa iti pui aparat dentar (aparat ortodontic) De ce sa iti pui aparat dentar (aparat ortodontic)

Argumentul sanatatii dentare

Tratamentul ortodontic imbunatateste si rezolva problemele legate de sanatatea dintilor si a gingiilor,...

Argumentul sanatatii dentare Argumentul sanatatii dentare

Argumentul zambetului

Zambetul este poate cea mai evidenta caracteristica faciala. Un zambet frumos atrage admiratia celor...

Argumentul zambetului Argumentul zambetului
thumbnail De ce sa iti pui aparat dentar (aparat ortodontic)

Afla cum aparatul dentar (ortodontic) iti poate imbunatati fizionomia, iti poate remedia o serie...

thumbnail Argumentul sanatatii dentare

Tratamentul ortodontic imbunatateste si rezolva problemele legate de sanatatea dintilor si a gingiilor,...

thumbnail Argumentul zambetului

Zambetul este poate cea mai evidenta caracteristica faciala. Un zambet frumos atrage admiratia celor...

Etape

Consultul initial

In cadrul primei consultatii, medicul ortodont va discuta impreuna cu dumneavoastra despre nevoia inceperii unui tratament cu aparat ortodontic. Intrucat aceasta sedinta va reprezenta punctul de plecare intr-un tratament cu aparat dentar, ne vom axa in special pe un dialog deschis medic-pacient, tinand cont de asteptarile dumneavostra asupra rezultatelor tratamentului ortodontic si de posibilitatile de realizare a acestuia.

Medicul ortodont va discuta despre sanatatea dumneavoastra dentara, despre motivele pentru care ati solicitat acest consult, precum si despre tipurile de aparate ortodontice (aparat fix metalic sau ceramic , aparat dentar mobil, aparat ortodontic lingual, etc.).

De asemenea, se va stabili un plan de tratament. Totodata, medicul ortodont va discuta cu dumneavoastra despre obiectivele tratamentului ortodontic si va va explica toate etapele necesare in realizarea unui tratament eficient.

Tot in cadrul consultului initial, medicul ortodont va determina tipul de anomalie dentara si va va indica pasii necesari realizarii unui dosar de diagnostic ortodontic, care va cuprinde: un set de fotografii de diagnostic (in centre specializate), atat exterioare (pentru a determina aspectul facial si a identifica defectele care se pot corecta prin tratament ortodontic) cat si intraorale (fotografii ale arcadelor dentare pentru o evaluare corecta a rapoartelor dintre dinti sau a pozitiei dintilor pe arcade ), si doua tipuri de radiografii pe care se vor realiza diverse masuratori.

Pe parcursul consultului initial, medicul ortodont va va oferi raspunsuri la toate intrebarile legate de tratament, de tipurile de aparat ortodontic, de tipurile de afectiuni ale dintilor. Vi se vor realiza modele ale celor 2 arcade pentru studierea celui mai bun plan de tratament. De asemenea, veti primi sfaturi despre ce aparat dentar sa alegeti (aparat fix metalic sau ceramic, aparat dentar mobil, aparat lingual), despre costurile aferente tratamentului ortodontic, despre durata, si nu in ultimul rand, veti primi un ghid al pasilor care urmeaza pentru inceperea si derularea corecta a tratamentului ortodontic.

Elaborarea si discutarea planului de tratament

Aceasta etapa o completeaza pe cea de consultatie initiala. Pe baza imaginilor, a radiografiilor initiale precum si a modelelor de studiu realizate in prima sedinta, medicul ortodont realizeaza un set de masuratori care ii permit sa va ofere un diagnostic corect si cel mai bun plan de tratament.

Astfel, veti primi sfaturi si indicatii legate de tipul de aparat ortodontic (aparat fix metalic sau fizionomic, aparat dentar mobil, aparat ortodontic lingual, etc) pe care este indicat sa il purtati.

De asemenea, se va stabili durata tratamentului si se va elabora un plan de vizite la medic (in general o vizita lunara).

Medicul specialist va va informa si in privinta obiectivelor tratamentului, precum si in privinta costurilor solutiei alese.

Tot inaintea tratamentului ortodontic, exista o serie de afectiuni stomatologice care trebuiesc tratate (eliminarea tartrului, tratarea cariilor, extractii dentare ale  dintilor irecuperabili sau extractii in scop ortodontic, alte afectiuni care impiedica desfasurarea eficienta a tratamentului ortodontic).

In vederea obtinerii unei esalonari a platii tratamentului, adresati aceasta intrebare medicului specialist ortodont.

Sedinta de aplicare a aparatului ortodontic

Dupa parcurgerea primelor doua sedinte si dupa alegerea tipului de aparat ortodontic impreuna cu stabilirea unui plan de tratament, medicul specialist ortodont va va aplica aparatul ortodontic in cadrul unei sedinte care dureaza in general o ora si care prezinta un grad minim de discomfort pentru pacient.

De exemplu, aplicarea unui aparat fix se face astfel: pe fiecare dinte se va lipi cate un bracket (metalic sau ceramic in functie de tipul aparatului), pe molari se vor cimenta inele ortodontice sau se vor lipi tubusoare, apoi se va fixa un arc care trece prin bracketuri (acest arc are rolul de a activa aparatul).

Va oferim un set de informatii importante si utile pentru perioada tratamentului cu aparat fix:

 • In cazul in care anumite zone ale aparatului va cauzeaza un grad de discomfort generat de contactul cu buzele sau interiorul obrajilor, va oferim diverse materiale de protectie pe care le puteti aplica peste partile componente ale aparatului ortodontic.
 • Daca in urma aplicarii aparatului tensiunea dentara este mare, medicul specialist ortodont va va indica o doza de antiinflamator usor sau analgezic (cereti sfatul medicului).
 • Igiena in timpul purtarii aparatului dentar este foarte importanta, de aceea va recomandam sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa.
 • Nu consumati alimente dure sau lipicioase (caramele, biscuiti, guma de mestecat, alune, fistic etc.).
 • Nu muscati pe dintii de fata. Rupeti sau taiati mancarea in bucatele mici pe care apoi este indicat sa le mestecati pe maselutele din spatele cavitatii bucale. Desi aparent aceasta este un proces complex, va intra foarte usor in rutina dvs. aIimentara si mesele nu vor reprezenta o problema.
 • Pentru orice problema legata de tratamentul ortodontic (bracket dezlipit, arc rupt, inel desprins etc.), adresati-va medicului specialist ortodont.

Sedintele de control si activare

Va recomandam sedinte lunare (in cazuri speciale durata se poate scurta sau prelungi).

Sedintele pot consta in:

 • Evaluarea situatiei medicale, urmarirea tratamentului, identificarea problemelor dentare daca este cazul (de exemplu o carie nou aparuta).
 • Activarea elementelor de actiune ale aparatului, precum si inlocuirea tipului de arc in functie de evolutia tratamentului (pe parcursul unui tratament cu aparat ortodontic, veti avea nevoie de mai multe tipuri de arcuri), indicatii privind folosirea elasticelor pentru tractiuni intermaxilare etc.
 • Igienizari (detartraj, periaj, airflow, etc.).
 • Repetarea sfaturilor de igiena.
 • Raspunsul la orice alte intrebari.

 

Sedinta de indepartare a aparatului ortodontic si de aplicare a aparatelor de contentie

Este sedinta cea mai asteptata de pacient, cu satisfactiile care decurg din parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de tratament. Dupa indepartarea aparatului dentar de catre medic, se va face o igienizarea a cavitatii orale, curatindu-se minutios orice urma de compozit pentru bracketuri, ciment, tartru.

Dupa terminarea tratamentului cu aparat ortodontic, este necesara o perioada in care sa purtati un aparat de contentie astfel incat dintii sa nu isi reia pozitia initiala (cea dinainte de tratament). Perioada de contentie este la fel de importanta ca si tratamentul in sine!

Aparatele de contentie sunt aproape invizibile, nu sunt costisitoare si se poarta mai putin timp pe timpul zilei decat aparatul dentar (in special noaptea). Medicul specialist ortodont va alege impreuna cu dumneavostra cel mai bun si mai indicat tip de aparat de contentie (gutiera transparenta, aparat de contentie mobil, sarma colata pe spatele dintilor etc.).

Sedinta de control si urmarire a rezultatelor in timp

Desi multi medici si pacienti nu pun accent pe aceasta etapa, este importanta pentru urmarirea evolutiei si stabilitatii rezultatului tratamentului ortodontic in timp si pentru identificarea factorilor care ar putea produce recidiva sau ar destabiliza rezultatul obtinut (molari de minte care nu au loc suficient sa erupa pe arcade si ar putea produce inghesuiri dentare, modificari suferite de aparatele de contentie etc.). In timp, sedintele acestea vor fi tot mai rare.

Tipuri de aparate dentare

Tipuri de aparate dentare Tipuri de aparate dentare Aparate fixe metalice si ceramice – pot fi aplicate pe fata dintilor, sau pe spatele lor ( aparate linguale) Aparate mobile si functionale – trebuiesc purtate un anumit numar de ore pe zi, pentru a fi eficiente Va recomandam sa ne vizitati  pentru o consultatie,... Citeşte mai mult...

Ortodontie la orice varsta

Tratamente ortodontice pentru copii Tratamente ortodontice pentru copii In cazul copiilor, problemele ortodontice vor avea cu siguranta un efect notabil asupra aspectului facial si al dentitiei. De asemenea, fara un tratament ortodontic corect si efectuat la timpul... Citeşte mai mult...
Tratamente ortodontice pentru adulti Tratamente ortodontice pentru adulti Studii efectuate la nivel international au dovedit ca tratamentul ortodontic la adulti este la fel de eficient ca si cel la copii. In clinica noastra, 50% dintre pacientii pe care i-am tratat sunt... Citeşte mai mult...

In atentia purtatorilor de aparat fix

1. Primele zile de dupa aplicarea aparatului fix sunt cele mai dificile. Pentru ca adaptarea sa fie cat mai usoara va recomandam urmatoarele..

Citeşte mai mult...

In atentia purtatorilor de aparat mobil

1. Pacientul trebuie sa informeze medicul daca dupa inserarea aparatului mobil exista zone care provoaca discomfort, problema va fi remediata pe loc...

Citeşte mai mult...

Orange Green Red